Kolor dopler krvnih sudova vrata

Kolor dopler pregled krvnih sudova je ultrazvucna metoda pregeda,koja je bezbolna, neinvazivna dijagnostička metoda kojom se može meriti protok krvi kroz krvne sudove vrata, ruku ili nogu i abdomena (trbušne supljine).
Posebne pripreme pre pregleda nisu potrebne. Pregled sam po sebi nije štetan po bolesnika, nema zračenja, nije bolan, ni neprijatan.
Omogucava analizu zida krvnog suda što može uputiti na prisustvo plaka i suženje krvnih sudova, kao i prisustvo proširenja vena (varikozitete) i tromboze.

Kolor dopler krvnih sudova vrata preporučuje se kod bolesnika za koje se sumnja da su pod povećanim rizikom za nastanak moždanog udara.
Primenjuje se kod pacijenata koji su imali slabost i trnjenje polovine tela, gubitak vida u polovinama vidnog polja, gubitak osećaja u polovini tela, vrtoglavicu. Ovim pregledom se obezbedjuje veliki broj informacija o izgledu krvnih sudova vrata i protoku krvi koji je moguće meriti.
Bolesnike koji imaju početno ili umereno suženje krvnih sudova vrata treba na isti način redovno pratiti, a pre svega regulisati faktore rizika za nastanak ateroskleroze.

Kolor dopler krvnih sudova vrata treba uraditi i bolesnicima koji su već operisali koronarne krvne sudove kako bi se na neinvazivan način pratio operativni nalaz.

Pregled se savetuje kod svih pacijenata koji boluju od povišenog krvnog pritiska, šećerne bolesti, pušača, povećanih masnoća u krvi.


Kada raditi kolor dopler krvnih sudova vrata?

vrtoglavica, nestabilnost pri hodu, 
glavobolja
moždanog udara, neuroloških oboljenja
ateroskleroza
povišen holesterol i trigriceridi u krvi
kod osoba sa dugogodišnjim dijabetesom ili kod dugogodišnjih pušača
kod osoba sa genetskom komponentom.

U našoj ordinaciji doplere krvnih sudova vrata radi dr Erna Vidaković-Koso, radiolog.

 

Kolor dopler krvnih sudova vrata
Podeli ovaj tekst: