Ultrazvuk srca


Ultrazvuk srca-EHo srca je neinvazivn morfološki i funkcionalni pregled srca. Uz pomoć ultrazvučne sonde koja se postavlja na grudni koš bolesnika, najčešće sa leve strane dobijamo odgovarajuće prikaze srčanih struktura na osnovu kojih dobijamo uvid u strukturni i morfološki izgled srca. Bolesnik tokom pregleda, skinut do pojasa, zauzima ležeći položaj na levom boku, uz to da levu ruku stavi pod glavu a desnu na desni bok. Lekar obavlja pregled uz pomoć ultrazvučne sonde. Pregled je potpuno bezbolan, a slika se dobija uz pomoć ultrazvučnih talasa,koji se pretvaraju u svetlosne signale.
Pregled u proseku traje oko 15 minuta a tokom pregleda dobijamo uvid o izgledu sve četiri srčane šupljine/ leve pretkomore, desne pretkomore, leve komore i desne komore/, kao i kontinuitet pregrada izmedju njih.Tokom pregleda se analiziraju i srčani zalisci, njihova morfologija i njihova funkcija uz praćenje brzina protoka nad zaliscima. Sam pregled nam daje uvid i u veličinu i snagu, nama najznačajnije leve komore u smislu procene snage srčanog mišića kao i pokretljivnosti zidova leve komore na osnovu koje se procenjuje dotok krvi u sam mišić.


Ko treba da uradi pregled EHO-a srca?


EHO srca treba da rade svi oni koji imaju problema sa atrijskom hipertenzijom, anginom pectoris, preležanim srcanim udarom, kao i bolesnici koji su imali neke od hirurških intervencija na srca u cilju praćenja i prevencije zdravstvenog stanja bolesnika. EHO srca mogu da urade i svi ostali koji nemaju kardiolške dijagnoze a osećaju lupanje srca, zamaranje, nelagodnost u grudnom košu, produzeno febrilno stanje idt. Broj pregleda je ne ograničen , s obzirom da je osnova pregleda ultrazvučni talas koje ne oštećuje naš organizam.
U prijatnoj azmosferi, bezbolno, uz saradnju sa lekarom EHO pregledom srca dobićete najdetaljnije podatke u stanju vašeg srčanog mišića uz pomoć kojih će se u najvećem broju slučejeva otkriti uzrok vaših kardijalni tegoba.

 Ultrazvučne preglede srca u našoj ordinaciji vrše dr Predrag Radulović, kardiolog i dr Tatjana Stanković, kardiolog

Ultrazvuk srca
Podeli ovaj tekst: