Ultrazvučni pregled abdomena i male karlice

Šta je ultrazvučni pregled abdomena i male karlice:
Ultrazvuk abdomena i male karlice je metoda koja ima za cilj da sagleda veličinu, strukturu solidnih organa abdomena, prisutne patološke promene na njima kao i prisustvo slobodne tecnosti u peritonealnom i ekstraperitonealnom prostoru.
Rutinski ultrazvučni pregled abdomena svodi se na pregled parenhimskih organa gornjeg abdomena (jetre, žucne kese, žučnih puteva, pankreasa, slezine, bubrega, nadbubrežnih žlezda, retroperitonealnih limfnih žlezda, abdominalne aorte, mokraćne bešike). Moguće su, naravno, i dopunske pretrage, kao što je ispitivanje protoka kroz krvne sudove abdomena upotrebom pulsnog doplera.
Sagledavanje struktura male karlice (uterus, jajnici, prostata) je uglavnom orijentaciono, s obzirom na to da u tom području bolji prikaz daju ginekološki, transvaginalni i transrektalni ultrazvuk.Klasičan ultrazvuk abdomena je ograničenih mogućnosti u dijagnostici stanja i obolenja šupljih organa (želudac, dvanestopalačno, tanko i debelo crevo) zbog prisustva vazduha i sadržaja u njima. Za pregled navedenih organa koriste se endoskopske metode.

Kada se izvodi uz pregled abdomena i male kartlice:
Ultrazvučni pregled abdomena se izvodi kod osoba koje imaju tegobe u trbuhu. Obavlja se i kao dijagnostička procedura koja prethodi pregledu želuca, dvanaestopalačnog, tankog i debelog creva sondama ili rentgenološki.Ultrazvučni pregled abdomena se radi i u slučajevima koji nisu direktno vezani za tegobe u trbuhu, a mogu da budu uzrok oboljenja drugih sistema organa (npr. kardiovaskularnog) ili su posledica oboljenja drugih sistema oragana (pluća, štitasta žlezda, dojka itd). Ostali razlozi za obavljanje pregleda su takođe i gojaznost, pušenje, nasledne bolesti itd. Takođe, uz pregledi se mogu raditi i kao preventiva, odnosno redovni sistematski pregledi u određenom životnom dobu .
Neke od indikacija za UZ pregled abdomena:

Bol u abdomenu i maloj karlici;
Mučnina, povraćanje i nadutost trbuha;
Gubitak na težini;
Žuta prebojenost kože, vidljivih sluznica i beonjača;
Palpabilne tumorske mase;
Bolesti jetre;
Kamen u žučnoj kesi ili bubregu;
Smetnje pri mokrenju ili otežano mokrenje i pražnjenje;

Pojava krvi u mokraći;
Neka zarazna oboljenja;
Povrede abdomena.

Kako izgleda procedura pregleda:

Ultrazvučni pregled abdomena i male karlice je bezbolan pregled, izvodi se tako što pacijent leži na leđima, dok lekar sondom ultrazvučnog aparata na koju je prethodno nanet kontaktni gel (koji je na bazi vode i lako se uklanja nakon pretrage),prelazi preko kože trbuha. Da bi se dobila bolja slika pojedinih organa od pacijenta se može zatražiti da se okrene na desni ili levi bok. Pregled traje od 20 do 30 minuta, nakon čega pacijent dobija objašnjenje i pisani izveštaj.

Da li je ovo štetna metoda:
Ultrazvučne metode koje se primenjuju u dijagnostici u medicini su bezbolne I nisu štetne po zdravlje pacijenta zbog čega se mogu ponavljati neograničeni broj puta.

Koliko se često rade kontrolni pregledi:
Vreme do sledećeg pregleda određuje lekar u zavisnosti od nalaza i uzrasta. U slučaju normalnog nalaza kontrola može biti za 1 do 3 godine, a u slučaju patološkog nalaza kraće.

Priprema za ultrazvučni pregled abdomena:
Prilikom zakazivanja pregleda pacijent od našeg osoblja dobija upustvo o pripremi za snimanje.
Priprema za ultrazvuk abdomena sastoji se u neunošenju hrane minimum 6-8 sati, a najbolje 12 sati pre pregleda. Dva do tri dana pre ultrazvuka, poželjno je ne uzimati hranu koja stvara gasove (pasulj, grašak, boranija,. kupus i krastavac), izbegavati hranu bogatu biljnim vlaknima kojih najviše ima u žitaricama, voću i povrću. Ne treba jesti slatkiše, i mlečne proizvode.Ne konzumirati gazirana pića, mleko, alkohol i kafu.Poslednji obrok koji pacijent uzima veče pre pregleda treba da bude lagan, isključivo dvopek ili keks uz nezaslađen čaj ili vodu

Kod meteorističnih pacijenata predlaže se dan pre pregleda:

Doručak: Dvopek ili kačamak bez mleka i mlečnih proizvoda, popiti čaj nakon doručka. Uzeti 2 kapsule Espumisan pre obroka.
Ručak: kašasta hrana, posna, supe sa malo sadržaja, kuvano meso ili meso na žaru, dvopek, bistri sok od jabuke, čaj ili voda. Uzeti 2 kapsule Espumisan pre obroka.
Večera: dvopek i čaj. Večeru obaviti do 20 časova uveče. Uzeti 2 kapsule Espumisan pre obroka.

Na dan pregleda:
Ne jesti ništa. Ako je pregled planiran u popodnevnim satima, doručkovati do 09:00 časova malo dvopeka i čaja.
U hitnim slučajevima ultrazvuk abdomena se radi bez navedene pripreme.

Ultrazvučni pregled abdomena i male karlice u našoj ordinaciji vrše dr Miroslava Zonjić, radiolog i dr Erna Vidaković-Koso, radiolog.

Ultrazvučni pregled abdomena i male karlice
Podeli ovaj tekst: