Top namirnice za zagrejavanje zimi

Top namirnice za zagrejavanje zimi

Obavezan vitamin C

Tipična zimska namirnica koja može podstaknuti imunitet jeste kiseli kupus, bogat vitaminom C i probioticima. Kefir i jogurt takođe su preporučljivi, kao i hrana bogata cinkom – govedina, jagnjetina, agrumi i šipak, bogati vitaminom C. Takođe je pileća supa dobar prirodni način za očuvanje adekvatnog nivoa imuniteta jer je bogata glutaminom, aminokiselinom važnom za imunitet. Iako se uz zimu obično veže i šoljica toplog čaja, nutricionisti upozoravaju kako s izvorima kofeina ne treba preterivati jer kofein podstiče dehidraciju.

Spas u žitaricama

Svima onima koji ne konzumiraju meso ili mlečne proizvode savetuju se žitarice. Od žitarica koje najviše zagrejavaju heljda koja je baš prava zimska namirnica, ali naravno i druge žitarice, na primer, proso. Važno je napomenuti da nisu samo namirnice te koje zagrejavaju nego i način njihove pripreme. Taj efekat zagrejavanja dobija se tostiranjem žitarica na suvom tiganju, odnosno u slučaju korenastog povrća pečenjem s malo više ulja. Neizostavan deo zimske ishrane jesu i mahunarke, koje se duže kuvaju, poput crne soje.

Napitke koji sadrže kofein, alkohol i šećer obvezno izbegavati

Osobe koje su zimogrožljive trebaju dodatno da vode računa o statusu gvožđa u krvi. Jetra, crveno meso, spanać, susam bogati su gvožđem, ali uvek trebaju biti u kombinaciji s hranom koja je bogata vitaminom C, kao što je, na primer, kiseli kupus. Stvaranje topline podstiču i začinjena jela, dok alkohol koji hladi treba maksimalno izbegavati. Osim alkohola, veliko ne treba reći i šećeru jer on takođe hladi organizam. Dobro bi bilo i sveže voće zameniti suvim voćem i konzumirati tople napitke.

Podeli ovaj tekst: