Orasi Orasi igraju veoma važnu ulogu u očuvanju zdravlja srca. Polinezasićene masne kiseline i omega-3 kiseline kojima obiluju, odlično regulišu odnos dobrog i lošeg holesterola. Na taj način sprečavaju da dođe do stvaranja tromba u krvnim sudovima. Istraživanja su pokazala da jedna šaka oraha dnevno smanjuje rizik od srčanih oboljenja za 11%. Mahunarke Trudite se da u svakodnevnu ishranu uvrstite sočivo, leblebije, kao i sve vrste pasulja. Ovo povrće obiluje vlaknima koja pomažu u smanjenju holesterola, folnom kiselinom koja snižava koncentraciju homocisteina u krvi koji oštećuje zidove arterija, kao i kalcijumom. Maslinovo ulje Maslinovo ulje je bogato zdravim masnoćama koje snižavaju loš holesterol i smanjuju rizik od srčanih oboljenja. Osim toga, sadrži i fenole koji pomažu sprečavanje zgrušavanja krvi. Poznato je i da maslinovo ulje štiti od raka, sprečava gastritis i ublažava tegobe s varenjem. Zobene pahuljice Potrudite se da vam prvi jutarnji obrok bude kaša od zobenih pahuljica. Ova vlaknasta namirnica sadrži omega-3 masne kiseline, folnu kiselinu i kalijum. Zahvaljujući visokoj energetskoj vrednosti, snižava holesterol u krvi i pomaže ćišćenju krvnih sudova. Ukoliko posebno ne uživate u ukusu zobenih pahuljica, zasladite kašu bananom ili nekim drugim voćem.
Za zdravo srce i krvne sudove
Za zdravo srce i krvne sudove
Spanać Zahvaljujući folnoj kiselini, luteinu i kalijumu, ovo moćno povrće ima značajnu ulogu u preventivi od srčanih oboljenja, kao i opštem zdravlju najvažnijeg organa. Spanać sadrži dosta lekovitih sastojaka, a malo kalorija, i kao antioksidans povoljno utiče na lečenje mnogih bolesti i tegoba. Svakodnevnim unosom spanaća u organizam, smanjujete rizik od srčanih oboljenja za 25 %. Paradajz Paradajz je bogat kalijumom, niacinom, vitaminom B6 i folnom kiselinom. Svi ovi nutrijenti doprinose zdravlju srca i krvnih sudova, bilo da se radi o snižavanju povišenog nivoa holesterola, krvnog pritiska ili homocisteina, odnosno potencijalnih uzroka za pojavu bolesti srca. Losos Zahvaljujući tome što je bogat omega-3 masnim kiselinama, losos u velikoj meri pomaže snižavanju visokog krvnog pritiska i, uopšte, njegovom regulisanju. Osim toga, sadrži i karotenoid astaksantin, koji je veoma moćni oksidant. Istraživanja su pokazala da ukoliko konzumirate losos dva puta nedeljno možete smanjiti rizik od infarkta za 30%. Ječam Ova žitarica je višestruko korisna za zdravlje. Zahvaljujući velikoj količini vlakana pod nazivom beta-gluken koji sporo prolaze kroz digestivni trakt i pomažu snižavanju nivoa holesterola, ječam igra značajnu ulogu u preventivi od kardiovaskularnih oboljenja. Avokado Egzotična voćka poznata je po tome što snižava loš, a podiže dobar holesterol. Osim toga, sadrži zdrave masnoće i pomaže pri apsorpciji beta karotina i likopena, koji igraju značajnu ulogu u očuvanju zdravlja srca.
Bademi Svi koštunjavi plodovi su zdravi i hranljivi, ali bademi su naročito dobri za srce jer sadrže dosta vitamina E i zdravih masnoća, monosaharida i polisaharida. Ovaj antioksidant snažno deluje u prevenciji arteroskleroze, a tokođe je i bogat kalcijumom. Istraživanja su pokazala da svakodnevnim unosom 30 g badema smanjuje se nivo lošeg holesterola za 13-20 %. Peršun Ova začinska biljka jača muskulaturu srca i obiluje vitaminom C, koji smanjuje rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara i arterioskleroze. Sadrži i kalijum, što je čini dobrim diuretikom, i pomaže u oslobađanju viška tečnosti i snižavanju visokog pritiska. Jabuke Stručnjaci tvrde da dve jabuke dnevno snižavaju nivo masti u krvi, sprečavaju arteriosklerozu i infarkt srca. Bogate su kercetinom koji deluje antiupalno i sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Osim toga, jabuke predstavljaju odlično sredstvo u borbi protiv niskog pritiska. Seme lana Osim omega-3 masnih kiselina, seme lana sadrži i omega-6 masne kiseline. A naučne studije su pokazale da ulje semena lana znatno doprinosi redukciji nivoa lošeg holesterola, što je od velike važnosti za prevenciju kardiovaskularnih oboljenja. Blitva obiluje kalijumom i magnezijumom, koji pospešuju krvotok i sprečavaju pojavu tromba.
Za zdravo srce i krvne sudove